Sandlom Woods

Sandholm Woods is a 2-acre neighborhood park created to add much needed open space in an historic Geneva neighborhood.  Upland Design created numerous concepts to explore potential open space uses that encouraged the community to explore nature and play in this small park site.  Public open house meetings allowed for community input. Working with the Geneva Park District staff, citizens and the Park Board, Upland assisted in bringing consensus for the new park master plan.

Upon entering the park, visitors may choose three paths; they can enter the maze garden, travel north toward the gazebo or south toward the climbing rocks.  The walking paths encourage imagination and playfulness with stone textured concrete and a mossy green finish. The walks wind through the park connecting two neighborhood access points, a maze garden and a climbing rock area. Guests explore tree groves including ironwoods, native oaks, serviceberry’s and traverse through clematis covered tunnels.

When visitors are ready for a rest, they visit the contemplative sculpture area where they will find stone seat walls and large stone boulders that look as if they were too big to move and had to be built into the walks. As a true nature ground, this park encourages all visitors to explore the site over and over again.  Site amenities include:

  • Rain Garden
  • Contemplative Sculpture Garden
  • Natural Climbing Rock Area
  • Shrub Maze Garden
  • Clematis Covered Tunnels
  • Historic Wrought Iron Gates
  • Gazebo
  • Landscape Plantings
  • Parking Area